Meny Lukk

Eirik Løkke

USA er helt på «tuppa» foran presidentvalget i november. I media blir vi oppdatert på alt som skjer i valgkampen mellom Donald Trump (R) ogvisepresident Kamala Harris (D). Vi husker godt de fire årene med «realityshow» med Donald Trump fram til 2020. Da ble Biden valgt til president. Skal det nå bli fire år med Trump igjen? Vil amerikanerne tenke; ikke en gang til? Eller vil de stemme på en energisk person som i tillegg vil og kan bli Amerikas første kvinnelige president? Vel, det er godt vi har NRK, TV2 og CNN hvor vi kan følge med og få innlegg fra de som forstår seg på amerikansk politikk. En person vi ser veldig ofte i TV-ruta, er rådgiver i Civita og amerikaekspert Eirik Løkke. Hvordan ser han for seg valgkampen fram mot 5. november? Jeg fikk en prat med ham.

Har du alltid vært interessert i hva som skjer ute i verden?

Ja, så lenge jeg kan huske. Jeg fikk boka Hvem Hva Hvor i julegave hvert år. Den ble redigert hvert år før utgivelse. Alltid spennende å lese.

Hvorfor er du spesielt interessert i USA?

Norge er veldig amerikanisert. Amerikanske serier har alltid hatt og har sin seiersgang her hjemme. Nyheter fra USA har vi hatt helt fra 90-tallet. Og for ikke å glemme; vi fikk følge direkte med på Gulfkrigen.

Donald Trump har en litt spesiell måte å angripe motstanderen på. Hvorfor på personen?
Trump er slik. Hans personlighet. Slik er han oppdratt. Tok til seg alle råd fra faren og hadde et tøft miljø. Å angripe var det beste forsvar, og slik er han også i dag. Han er en moralsk litt fordervet person. Narsissister har mindre problemer når de oppfører seg slik.

Hvordan synes du Trump takler oppturen til Kamala Harris?

Han ser jo at hun er en karismatisk person og får folk med seg. Han har fått et slag i trynet. Det plager ham. 

Og Kamala Harris klarer seg bra i rampelyset?

I snakkende øyeblikk så klarer hun seg innmari bra. Hun går på vannet!!! Hun har en enorm energi. Viser glede. Blir spennende å følge henne når pressen er på banen og stiller henne spørsmål.

Er hun en god presidentkandidat?

Det avhenger av hvem man spør. Det gjenstår å se. Foreløpig ser det ut som hun var undervurdert. Demokratene har samlet seg rundt henne. Det blir spennende å følge. Men hun beviser
mer og mer.

Hvordan tror du USA blir hvis Trump blir president igjen? 

Vanskelig å si. Han er så uforutsigbar. Instinkter og innfall. Snakker om grensekontroll. Rådgiverne har en jobb å gjøre. Så er det dette med toll. Vi vet at han er en person uten demokratisk sinnelag. Vi husker 6. januar. Ingen respekt for grunnloven.

Tror du at flere amerikanere nå ser at han lyver?

Når han åpner munnen, så må han lyve. Og det kan bli hans nedtur.

Har du vært i USA og møtt noen kjente politikere?

Var frivillig under presidentkampanjen i 2008. Møtte også visepresidentkandidaten til Al Gore i sin tid. Så var vi 17 personer fra Unge Høyre Hordaland på innsettelsen av Obama i 2009.

Er du i Norge eller USA den 5. november?

Er i Norge. Må følge med direkte fra USA. Det blir spennende. 

Et enkelt spørsmål til slutt.
Hvem heier du på?

Heia Kamala!