Fagdirektør i folkhelseinsitittet
Mens krigen mot koronaen har pågått, har jeg fått en prat med noen fremtredende personer som har hatt en viktig rolle innen sitt fagfelt under pandemien. Underveis har mange av oss hatt mange spørsmål.
Vi har fått en del svar gjennom media og pressekonferanser, og forsidene på avisene har vært «brodert» med fete overskrifter om utbrudd, vaksiner og om når vi kan se et lys i tunnelen.
En som har vært med fra dag én, er Frode Forland– fagdirektør i Folkehelseinstituttet. Kanskje han også kunne gi oss noen svar? Jeg fikk en prat med ham.
Du er utdannet lege – hva har vært din bane?
Min løpebane er ganske lang, og jeg kan nevne noen: Kommunelege, distriktslege, fylkeslege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin. NМ er jeg fagsjef i Folkehelseinstituttet. Er ogsМ med i flere utvalg vedr. smittevern og beredskap internasjonalt.
Hvordan opplevde du virusetsgang fra Asia til Europa?
Veldig interessant situasjon. Stor usikkerhet. Alle lurte jo pМ; ville det bli en pandemi, eller var dette noe som kunne kontrolleres og slås ned?
Når skjønte du at dette gikk mot en pandemi?
Vi fulgte smitten med argusøyne. Og vi fulgte med på andre land. Turister kom hjem til Norge fra Italia og Østerrike. Smitten økte. Så stengte vi ned og fikk grei kontroll. Det kom noen bølger som forventet. Gikk rett vei i fjor sommer. Så kom høsten og vinteren. Viruset trives nemlig best inne, og da fikk vi en større bølge igjen.
Hva har din rolle vært under pandemien?
Jeg sitter i den såkalte Utbruddsledelsen.Vi holder løpende kontroll over alt som skjer. Line Vold og jeg arbeidertett sammen – også ut mot pressen. Vi rapporterer til sentral kriseledelse med Camilla Stoltenberg i spissen.
Vaksinene kommer ikke så raskt som forventet inn til Norge, kunne vi ha gjort f.eks. som Israel og kjøpt vaksiner direkte?
Å kjøpe vaksiner utenom EU er etter min mening ingen god idè. Vi er nå i en positiv situasjon og glade for å ha fått tilgang til vaksiner på under ett år etter utbruddet. Det har ingen sett før. Bildet er veldig lyst og bedre enn hva vi kunne håpet. Så må vi også tenke på at vi nå er bedre forberedt mot andre pandemier i og med at EU og EØS står samlet. Vi må se på verden i sin helhet, det er også viktig for oss. Ingen er trygge før alle er trygge.
Når tror du vi kan være litt «klare» igjen etter pandemien?
Gradvis i løpet av mai, og i løpet av juni og juli er vi kommet veldig langt. Det vil si at til sommeren bør vi kunne klare å ta vekk de strengeste tiltakene. Klima og vaksine er på vår side. Mulig vi også får vaksinepass. Og jeg må nevne kommuneoverlegene i Norge. De har gjort en formidabel innsats med smittesporing og utbruddsoppklaring i sine respektive kommuner.
I 2011 ble det bestemt å legge ned vaksineproduksjonen i Norge. Nå er det på planleggingsstadiet en ny fabrikk i Stokke. Kommentar?
Ja, jeg har fått med meg at dette igjen blir drøftet. Det var nok for små kvanta til at produksjonen kunne opprettholdes. Pandemien og beredskap har gjort at vi kanskje må tenke nytt om dette.
Vi har allerede fiskevaksine, kan man dra nytte av den forskningen som er gjort innen dette området?
Kan så absolutt være interessant. Biofarmasøytisk produksjon er noe vi kan allerede. Blir helt sikkert tatt med i drøftingene framover nå.
OppTur og Byen Vår har sett på en forskning med skogbunn i barnehager og hva dette kan gjøre med immunsystemet. Vi som har vokst opp her, har hatt skogen som tumleplass. Kan du forklare litt?
God bakterieflora påvirker immunsystemet. Jordbakterier er gode og kan bygge opp en stamme i mage- og tarmsystemet som kan ha en positiv påvirkning av immunsystemet. FHI jobber med en mikrobiologisk bank for å ta vare på mangfoldet i bakteriefloraen. Her kan vi finne ut noe av det du er inne på.
Kjenner du til Kongsvinger, og kan du tenke deg å komme på besøk og se «byen i skogen».
Har padlet gjennom distriktet og endteopp i Åmotfors. Har sittet på toget flere ganger og sett byen. Hans Børli kommer fra traktene. Hadde vært veldig fint å kunne ta en tur til hans hjemtrakter samtidig. Vi får finne et tidspunkt