OL i Tokyo er over. Våre beste idrettsutøvere i sommeridrett forsvarte de norske fargene, og vi fikk også høre den norske nasjonalsangen. Det ligger et stort apparat bak utøvere og støttespillere, og spesielt ser vi dette ved et så stort mesterskap som OL. Våre øyne har vært rettet mot én spesiell person som ble verdenskjent under VM i London i 2017 hvor han tok gullmedalje på 400 meter hekk – nemlig Karsten Warholm. I Tokyo tok han likeså godt «hele kaka» i og med at han satte verdensrekord ved siden av å vinne OL-gull. Innen støtteapparatet finner vi også sponsorer. Warholm har hatt Jobzone som trofast sponsor helt fra han begynte satsingen på 400 meter hekk. Hva betyr det å ha en trofast sponsor i ryggen? Dette og noen andre spørsmål ville jeg ha svar på. Jeg fikk en prat med ham.
Hvor viktig er det at barn og unge får interesse for idrett?
Det viktigste er at det finnes ulike aktivitetstilbud til barn og unge. Noe som de finner glede i å delta på og opp- lever mestringsfølelsen. Idrett er ofte en slik arena, men det kan også være andre typer aktiviteter som gir mening for barn og unge.
Hvordan fikk du interesse for friidrett?
Jeg ble invitert med på et gateløp av en kompis da jeg var ca. sju år. Løpet gikk rundt rådhuset i Ulsteinvik der jeg har vokst opp. Det var stor stas, og spiren til løpeglede var sådd.
Hva mener du bør være grunn- prinsippet hos foreldre når det gjelder å støtte opp om valg barna tar på idrettsfronten?
Jeg tenker at rollen til foreldre er å være tilretteleggere for barna sine og deres fritidstilbud. Idrettslaget trenger frivillige hvis de skal ha et tilbud til barna. Barna trenger gjerne transport til og fra trening, konkurranser og ikke minst at noen smører matpakka og står klar med drikkeflaska når de kommer i mål. Jeg tror det er viktig å ikke ha for store ambisjoner for tidlig, barna må finne sin egen indre motivasjon, så blir veien til mens en går.
Når fant du ut at hekkeløp var det som passet deg best?
Jeg hadde konkurrert i mangekamp, og jeg har alltid likt allsidigheten ved å konkurrere i mange forskjellige øvelser. Da jeg flyttet til Oslo høsten 2015 og starter å trene med Leif Olav Alnes, så foreslo han en stund etter vi hadde startet samarbeidet, at det kunne være en ide å prøve langhekk. Det er en teknisk og fysisk krevende øvelse, og jeg fikk de utfordringene jeg trengte. Etter bare noen måneder med trening, var jeg kvalifisert til OL i Rio høsten 2016, og i 2017 ble jeg verdensmester på 400 meter hekk i London.
Vi ser at du har en trener med alltid et smil eller latter på lur. Hvor viktig er humor når man går så tett på hverandre som du og treneren gjør?
Når en tilbringer så mye tid sammen som vi gjør, så er det viktig at vi har en god tone oss imellom. Vi har en stor porsjon humor med oss hver dag, og det er viktig for oss. Det er tross alt idrett vi driver med, og det skal være gøy.
Jobzone er en av dine sponsorer. Kan du fortelle litt om dette samarbeidet?
Jobzone har vært min trofaste støttespiller i mange år, og vi har et veldig godt sam-arbeid. Vi har en felles forståelse for hva som må til for å kunne prestere på topp. Derfor samarbeider vi godt og spiller hverandre gode. Vi har rukket å gjøre mye gøy sammen, og det er alltid hyggelig å være sammen med Jobzone-gjengen.
Hvordan lander man etter en sånn herlig opplevelse som OL i Tokyo?
Det er mange inntrykk og mye som skal handteres, det blir en utladning etter sånne opplevelser. For min del har det å komme i rutine igjen ganske fort etter ankomst til Norge, vært viktig for å lande skikkelig. Det gjenstår fortsatt en del av sesongen, og jeg ønsker å gjøre så gode forberedelser som mulig til de løpene som kommer.
Har du vært på Kongsvinger noen gang, eller kunne du tenke deg å ta en tur hvis vi laget et besøksopplegg sammen med Jobzone?
Jeg kjenner til Kongsvinger, men har ikke vært skikkelig innom der. Det burde jeg nok tatt meg tid til, men med lange treningsøkter de fleste dagene i uken så er det lite tid til å være turist. Vi får se om anledningen byr seg engang og gjerne sammen med Jobzone. Tiden får vise.