Meny Lukk

Mari Søbye Østlid

Jeg hadde planer om å stille næringsminister Cecilie Myrseth noen spørsmål, men det var ikke mulig p.g.a. ferieavvikling. En god erstatter måtte bli en energisk kvinne innen næringslivet her i byen, nemlig innehaver av Kafé Bohem i Øvrebyen.

For snart seks år siden satt ei litt over 20 år gammel jente på Velle og drømte om å starte sin egen kafé. Jeg er så heldig at jeg har kjent Mari fra hun var i begynnelsen av ungdomsårene – ei jente med masse energi og som alltid har stilt opp der hun så et interessant tema. Hun har stått på scenen med gitaren og sunget de herligste ballader med sin flotte stemme.

Men så var det dette med kaféen, da. Var hun for ung? Hva ville folk si? Det siste var nok det som «gnagde» mest. Men hun klarte å avfeie tankene fra hva andre mente. Etter at alle fasene var gjennomgått, kom hun til beslutningen: Jeg satser! I dag driver hun en av de mest populære kaféene i byen – nemlig Kafé Bohem i Øvrebyen. Jeg fikk en prat med henne.

«Lekte» du kafé da du var liten?

Ja, jeg dekket på med tallerkener med matrester ute på verandaen hjemme, satte på meg forkle og gikk for å rydde opp.

Noen år senere kom drømmen for fullt?

Ja, da jeg var liten, satte jeg opp boder ute og solgte vafler og saft utenfor huset hjemme, men det var da jeg begynte å jobbe i kafé da jeg ble eldre, at jeg skjønte at det var dette jeg ville drive med. Da jeg fikk tilbud om Kongsvingers fineste lokale, kunne jeg ikke takke nei.

Fikk du idéer fra andre spisesteder?

Ja, idéer har jeg fått over alt og får det fortsatt når jeg er ute og reiser.

Konseptet ditt – kom det til etter hvert? 

Jeg hadde tydelige tanker og planer og visste godt hvordan jeg ville ha det. Men måtte jo tilpasse meg byens befolkning, gjester og markedet for øvrig. Det jobber jeg med hele tiden nå også. Det viktigste for meg var og er at det jeg driver med, skal treffe alle!

Du begynte med én medarbeider?

Ja, jeg ansatte en ved siden av meg selv. Men det gikk fort til jeg måtte finne noen i tillegg. Men det var ikke lett å vite om kafeen var liv laga framover eller om det kun var et «bluss».

Hvor mange er dere i dag?

Det er heltid og deltid – totalt 23 medarbeidere.

Hva liker du best ved å drive kafé?

Det er veldig morsomt å se hva dette gir gjestene. Og det å skape arbeidsplasser er kjempefint. Selvsagt møter vi utrolig mange positive folk.

Dere er kjent for en variert meny.

Det har vært viktig for oss å lage all maten selv. Alltid har vi noen såkalte trygge retter på menyen, men noen ganger liker vi å utfordre med litt nyesmaker.

Har veien blitt til mens du går?

Alltid, og det gjør den fortsatt.

Tanker for framtida?

Man blir litt bitt av basillen, og jeg har flere prosjekter på blokka. Drømmen er å skape Kafé Bohem i flere byer.