Vi følger med i media om politiske utfordringer, uroligheter i verden og om «Texas-tilstander» i Sverige. Vi merker renteoppgang og at det er mer kostbart å leve slik vi gjorde før. Det er for noen enda mer skjermbruk, og vi sitter mer foran TV’n. Som følge av det, får vi selvsagt med oss nyheter. Media er gode på «grave-journalistikk» og kanskje ser det negative mer enn det positive noen ganger. Dette blir for oss en slags hverdags-underholdning. Vi svelger alt «rått» når det er noe som er sensasjonelt. I disse dager er det ordet inhabilitet som har satt seg fast hos de fleste av oss. En person som virkelig har fått føle dette på kroppen, har lang erfaring i menneskelig imøtekommenhet. Han har blant annet vært dommerfullmektig og statsadvokat ved Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet i tillegg til statssekretær. Han har til og med jobbet som politiadvokat på Kongsvinger samtidig som han hospiterte ved Økokrim. Det var i 1997. Nå er han sjef for Økokrim. Jeg fikk en prat med ham.
Hvordan er det å være sjef for Økokrim?
Det er først og fremst veldig givende og positivt å få lede gode fagmennesker.
Du har også en fartstid innen politikken. Kommer det godt med i den rollen du har i dag?
Ja, det gjør det. Særlig den forståelsen man får for politiske prosesser og hvordan media fungerer kommer godt med.
Hva gjør du på fritiden og for å «renske hodet»?
Sykkelturer er bra for sjela, og man rensker hodet.
Når bestemte du deg for å studere jus?
Etter militæret måtte jeg ta et valg på hva jeg skulle studere. Da ble det jus.
Du var statssekretær under Stoltenberg-regjeringens siste periode og har jobbet innen aktoratet/påtalemyndighet. Føler du at du klarer å vurdere på et nøytralt nivå i dag?
Ja, absolutt.
Har du mange rådgivere?
Hele organisasjonen er mer eller mindre mine rådgivere. I Økokrim er det 200 ansatte, og vi er et godt team. Og så jeg har en strategisk stab og ledergruppe som er nære og gode rådgivere.
Hvor mange arbeidstimer har du i uka?
Det går litt opp og ned, men jevnt over 55 til 60 timer per uke.
Føler du at pressen noen ganger er litt for pågående?
Nei, de er ikke det. Tvert imot; jeg ønsker at vi har en aktiv, god og fri presse.
Ser du fram imot når «inhabilitetsspøkelset» har forsvunnet fra agendaen?
Hehe, jeg har ikke reflektert rundt det. Jeg vurderer de sakene som kommer og treffer en beslutning på det.
Du har jobbet og bodd på Kongsvinger. Hva er ditt forhold til byen i dag?
Jeg jobbet i ca. tre år på Kongsvinger og bodde der i ca. 1 1/2 år. Jeg er ikke så ofte i byen nå, men har gode venner og bekjente der. Jeg ble veldig glad i Kongsvinger. Har et kjært forhold til byen og regionen.