Meny Lukk

Tuva Thorson på Langedrag

Langedrag Naturpark er bygget opp på filosofien «Naturen er vår beste læremester». Parken som er åpen for besøk hele året, huser omkring 25 ulike
dyrearter og er bl.a. kjent for sitt utvalg av gamle husdyrraser og ville dyr fra norsk fauna. Man kan bl.a. oppleve spennende rovpattedyr som ulv og gaupe. Men man finner også tradisjonelle dyr samt mer eksotiske dyr som skotsk høylandskveg og muflon-sau (kilde. Wikipedia).

Flere av oss kjenner til serien «Nytt blod» fra NRK. Her har vi fått møte Tuva Thorson. Hun er også kjent som ulvekvinnen. Det er jo helt unikt hvordan hun er dyrenes beste venn – uansett dyreart!  Og de første ulvevalpene på Langedrag kom fra vårt distrikt! Jeg fikk en prat med henne.

Hvor vokste du opp?

I Oslo. Mine foreldre bygget opp en rideskole på Ekeberg. Her hadde vi også melkegeiter. Mange barn kom for å ri. En ponni, noen sauer og kaniner var barnehagen min. Dette preget meg, og jeg lærte å forstå dyr og kommunisere med dem.

Din far kom opp med en unik oppfinnelse på denne tiden?

Min far hadde fra slutten av 1940-tallet videreutviklet det han kalte helsetrøyen. Denne idéen ga gode inntekter. På 70-tallet var det en grønn bølge.  Han solgte fabrikken og ville kjøpe gård. Men for å kunne gjøre det, måtte man være agronom. Jeg tok agronomutdannelse. Vi fikk kjøpt et større høyfjellsareal! Vi hadde allerede en hytte i nærheten. Her bygde vi opp en gård og leirskole med et mangfold av dyr. Jeg var med på planlegging og oppbyggingen, og visjonen var å gi barn og unge gode opplevelser med dyr og natur, skape NATURGLEDE, for det man er glad i, vil man vel ta vare på?

Hvor gammel var du da?

Da var jeg 22. Masse energi og målrettet. Midt i blinken.

Når ble den første leirskolen åpnet?

Første leirskole i 1980/81.

Hvordan kom interessen for ulv?

Fikk forespørsel fra UiO om vi kunne være vertsfamilie for ulv for at de kunne lære mer om ulv. De visste da at tre ulver var kommet fra Finland og sydover på norsk og svensk side.  Etter hvert også til Kongsvingerdistriktet. 

Når var dette?

Det var vinteren 1980.

Fortell videre

Vi hentet tre valper fra Sverige. Disse ble en attraksjon. Gjennom 44 år med ulv har jeg fått lære mye. Erfaringsbasert kunnskap ser vi er viktig å dele for å forstå ulven bedre, uavhengig om man er for eller imot ulv i politikken. Ulv er menneskets første husdyr. 

Har du noen gang tatt med deg valper inn i stua?

Valpene til de vi hentet, fikk oppleve stua, samt ulver vi har sosialisert. Jeg ga dem mat og trygghet.

Mange av oss har hund. De stammer jo fra ulven egentlig. Har du forsket noe på dette?

Mange har gjort det. Det er bevist at de er av samme art. Mennesket har forandret naturen, og det er jo nesten ikke til å tro at en liten «veskehund» også stammer fra ulven. 

I vårt distrikt har vi en del elg. Hvordan skal man oppføre seg hvis man plutselig møter en?


Elgen kan i kalvingstid være aggressiv. Ikke utfordre den. Bare snu og gå vekk. Følger oftest ikke etter. Stopp ved et tre og stå bak det en stund hvis den er pågående.

Vi har ulv i skogen her også.
De beveger seg nær bebyggelse innimellom. Hvordan skal vi oppføre oss?

Alle dyr tilpasser seg miljøet. Hvis den blir alene, har den det vanskelig i å lykkes med jakten på vilt. Et utrykk vi kjenner, er jo ensom som en ulv. En ensom ulv kan nærme seg bebyggelse for å finne matrester samt at husdyr har tyngre bevegelses-uttrykk enn friske ville dyr og vil derfor trigge jaktinstinktet på at her er et lett bytte.  En gaupe er en god jeger alene. Ulv jakter best i flokk. Singel-ulvene har det tøft for å overleve og vil kunne presse seg selv nærmere husdyr. Hvis noen skyter ulver, kan det fort bli oppløsning av flokken og dermed bli flere problemdyr.

Har du noen gang besøkt
Kongsvingerregionen etter 1980?

Har slekt på Skarnes og holdt foredrag på den gang Politihundskolen, «Fra ulv til hund, – lær om ulven og forstå din hund bedre».

Dattera di går i dine fotspor nå. Men du skal vel fortsatt være med der det skjer?

Hun er i småbarnsfasen ennå, så vi trenger hverandre fortsatt. Hun overtar mer og mer – både daglig ledelse, administrasjon og personalforvaltning har hun
i dag ansvar for.