Meny Lukk

Anne Spurkland

Vi er forhåpentligvis kommet såpass langt i pandemi-tunnelen at du kan si til deg selv; nå ser jeg virkelig lyset i den andre enden. Selv om smittensprer seg, så kan det være at dette er begynnelsen på slutten. Tidligere har jeg intervjuet Espen Rostrup Nakstad, Line Vold og Frode Forland I Ramma. I det siste har vi både lest og hørt hvordan omikron kan være det som får oss ut av pandemien. Men på hvilken måte? Dette er et tema som vi hører lite om fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Men det er forskere som kan ha svaret på hva som KAN skje. Ved Universitetet i Oslo finner vi professor i anatomi og forsker innen molekylær immunbiologi, Anne Spurkland. Vi kjenner henne fra media – bl.a. Dagsnytt18 og Debatten. Kanskje hun kan «snakke oss ut av pandemien»? Jeg tok en prat med henne.

Du er utdannet lege. Hvorfor ville du satse på forskning innen immunitet?

Det er det mest spennende faget.

Fortell kort om antistoffer.

Det er proteiner som kroppen lager som igjen fester seg til andre proteiner. De er forsvarsstoffer som hindrer infeksjon.

Kan vi forebygge – altså «heve» vårt immunforsvar?

Vi kan gjøre en del ting selv, men vi kan ikke styrke immunforsvaret. Men vi kan hjelpe det. Ingen må tro at immunforsvaret kan bli sterkere og sterkere. Har man et best mulig immunforsvar, kan det ikke bli bedre. For å hjelpe immunforsvaret er det bra å sove godt og å spise variert, litt av alt innen sunn mat. Og så ta de vaksinene man blir tilbudt, selvsagt.

Transtudien?

Koronastudien har laget en egen studie for å finne ut om D-vitamin i tran kan forebygge covid-19. At vitamin D generelt kan styrke immunforsvaret, er en for enkel oppfatning. D-vitamin regulerer slik at ikke immunforsvaret reagerer for sterkt ved en infeksjon.

Hva er så spesielt med koronaviruset?

Det ser ut som andre virus. Det har pigger på overflaten som gjør at det kommer seg inn i celler. Det som er poenget, er at vi hadde ikke møtt dette viruset tidligere. Immunforsvaret kjente ikke viruset fra før. Vi var uforberedt.

Når tror du at vi kan se enden på pandemien?

Vaksinene virker bra. Etter at omikron dukket opp, kan dette være begynnelsen på slutten. Jeg tror vi begynner å få såpass mye antistoffer mot viruset hos folk flest at viruset får trangere og trangere handlingsrom. Det blir vanskeligere og vanskeligere for viruset å unngå antistoffene og fortsatt klare å komme seg inn i kroppene våre. Og angående tredje dose med vaksine; den vil hjelpe til så antistoffene også endrer seg og lager «antistoffvarianter» til mulig senere bruk. Det vil derfor være et effektivt bidrag til å stanse nye virusvarianter.

Har du hatt noen løpende kontakt med helsemyndighetene under pandemien?

Nei, ikke så langt. Du skjønner; min rolle i pandemien har vært å være en uavhengig kilde til informasjon. Jeg har vært en formidler underveis som har fulgt med på forskningen og ofte forklart og utdypet ikke alltid like grundig info fra helsemyndighetene. 

Angående media. Hva hvis angsten tar litt overhånd hos folk? Kan det svekke immunforsvaret?

Stress og angst er ikke bra for immunforsvaret. Min rolle er ikke å piske opp stemningen. Viktig for alle å forstå hvordan kroppen fungerer i møtet med viruset. Man kan få ro i sinnet når man forstår bedre hva som skjer. Jeg kan ellers anbefale boken jeg har skrevet under pandemien: «Frisk nok! Håndbok om immunforsvar». Den oppsummerer mye av det vi har snakket om under pandemien.

Hvor viktig er det nå at alle tar vaksinen?

Det er meget viktig fordi dette begrenser spredning av omikron og gir et lettere sykdomsforløp. På sikt kan det være at koronavaksine kombineres med influensavaksinen hvert år. De yngre tror jeg ikke trenger dette hvert år. Da må viruset ta en annen vending.

Har du vært på Kongsvinger?

Jeg har vært på festningen og holdt foredrag for pensjonistleger. En av mine forskningsstudenter har jobbet på Kongsvinger sykehus i flere år.

Det har vært mye fokus på de syke under pandemien. Hva om helsemyndighetene satte enda mer søkelys på å forebygge – før neste pandemi? Livsstilsykdommer er en slags pandemi i seg selv, ikke sant?

Mye kjedeligere å forebygge enn å behandle, vet du. Forebygging etter min mening, er å gjøre tiltak som omfatteralle. Vi har melk og margarin med vitamin D-tilskudd for eksempel. Nye kostråd kommer snart. Enkel tilgang til de riktige matvarene til riktig pris er et viktig forebyggende folkehelsetiltak, som jeg håper myndighetene gjør noe med. Legge til rette for at folk velger trapp fremfor heis, eller sykkel fremfor bil,
er to andre eksempler.