Meny Lukk

Karen-Marie Ellefsen

OL i Beijing er unnagjort. Vi har fulgt våre norske idrettshelter i tre spennende uker. Under åpningsseremonien hørte vi en kjent og behagelig stemme. Hun kommenterte lyssettinger, datateknikk, alle som kom inn og gikk ut, statsmenn m.m. på den fantastiske måten vi er vant til. Hun har en lang fartstid som kommentator og journalist i NRK. Nå som ung, godt voksen, har hun sluttet i jobben i NRK. Men hun tenker ikke å gi seg med det første uansett. Hun liker å stå på, og vi kommer sikkert til å høre mer fra Karen-Marie Ellefsen. Jeg fikk en prat med henne.

Du har kommentert mange idrettsgrener. Har du selv drevet med idrett?

Litt med friidrett da jeg gikk på Ringerike gymnas.

Hvor viktig er det at barn og unge får interesse for idrett?

Det er meget viktig. Det er veldig bra at organisert idrett finnes. Det var det ikke for barn der jeg vokste opp. Aktivitet er viktig for alle og viktig fra barnsben av. Det er en del av folkehelsa. Og at barn og ungdom møtes, er jo flott også rent sosialt.

Du er utdannet journalist. Hva har jobben din betydd for deg?

Nest etter familien min, er det jobben som har betydd mest. Den jobben jeg har hatt, ble en livsstil og ikke bare en betalt jobb.

Er det noen idrettsgren du har brent mest for å kommentere?

Friidrett. Er en slags urkraft i disse grenene. De gamle grekerne konkurrerte i øvelser som vi kan sammenligne noe av friidrett med. Men jeg liker mange grener. Skøyteløp fulgte jeg med på da jeg var barn, og her fant jeg mange store helter.

Hvordan forbereder man seg før man skal i kommentatorboksen? 

På mange måter. Jeg hadde mitt eget system avhengig av hvilken idrett som skulle kommenteres. Man må vite mye om utøverne, hva de har gjort før, personlige rekorder etc. Må lete fram info i forkant. Da jeg kommenterte turn, brukte jeg mange timer og uker på å lære meg rotasjoner og elementer og hva disse heter på fagspråk. Gikk til og med på TO dommerkurs for lære mer.

Hva mener du er den største idrettsopplevelsen du har opplevd?

OL på Lillehammer i 1994. 16 magiske dager. Once in a lifetime!! Hver dag en opplevelse. Og jeg må også nevne Hanne Haugland som tok gull i høyde under VM i Aten i 1997. Det var omhopping med en russisk og ukrainsk deltaker. Da hun vant, kom tårene.

Du har reist mye, er det noen reiseopplevelse du husker best?

Får ikke sett så mye mer enn flyplasser, hoteller og arenaer. Noen fridager har det vært innimellom. Hadde en stopp i Singapore før OL i Sydney. Under en verdenscupfinale i Australia hadde jeg en «jorden rundt-billett». Det ble tre dager på Fijiøyene. Og jeg husker jeg la inn en uke på Hawaii i forbindelse med OL i 1988. 

Når var du på Kongsvinger sist? Hva vet du om byen?

Overnattet en gang på Grand Hotel før jeg ble ansatt i NRK. Var freelancer og laget innslag sammen med Odd Ragnar Lund til et barne- og ungdomsprogram
om barn på Kongsvinger. Passerte Kongsvinger etter VM i Falun i 2015. Fin by forresten.

Nå skal du til Kongsvinger og holde et foredrag. Hva er temaet?

Jeg skal snakke mer om jobben min, karrieren min og enda flere opplevelser. Så dette intervjuet kan jo være en slags intro. Oppfordrer leserne til å møte opp 18. mars på Kongsvinger Bedehus kl. 12.00.