Meny Lukk

Åge Hareide

Vi husker ham fra klubbfotball og fra landslagsfotball. Vi husker ham for hans engasjement og gode innsikt i enhver situasjon – enten ting har gått på skinner eller det har vært litt motgang. Entusiasmen har det ikke vært noe å si på. På sine fire år som dansk landslagstrener tok han danskene til to sluttspill. Først ble det VM i Russland i 2018 – hvor han ledet laget frem til en åttendelsfinale og til EM på hjemmebane i 2020. Som om ikke dette er godt nok, så har Hareide ifølge Ekstra Bladet, de beste resultatene for en dansk landslagssjef på over 50 år! Han fortjente utmerkelsen Ridder av Danebrogordenen. Jeg fikk en prat med ham.

Hva husker du som den mest spesielle episode i din karriere?

Det var faktisk på Gjemselund i 1985, KIL – Molde. En Molde-spiller tok ballen i henda innenfor 16-meteren. Han trodde dommeren hadde blåst. Flause!  KIL fikk straffe.

Har du opplevd mer når det gjelder spillere fra Kongsvinger? 

Å ja, jeg og Øivind Tomteberget var sammen på juniorlandslaget i 1971. En helt herlig og hardtarbeidende fotballspiller! Du må hilse masse!

Hva har din karriere betydd for deg?

Vært heldig som har fått spilt fotball på bra nivå og også trent spillere på bra nivå. Å treffe mange fine mennesker er største verdien i tillegg til det å kunne kommunisere på mange nivåer. Slik jeg ser det, er største verdien egentlig medmenneskelighet.

Hva er din beste egenskap?

Glad og sint på en gang. Følelsesmessig har jeg det meget bra.

Nevn i korte trekk forskjellen på å trene et landslag kontra en klubb.

På et landslag kan man velge blant de beste. Når det gjelder klubblag, er målet å bygge opp spillerne til å bli enda bedre. 

Hvis man har ambisjoner om å bli en god fotballspiller: Nevn to ting som er viktig for å lykkes. 

Sterk vilje og mange treningstimer. Motgang dukker alltid opp, og da gjelder det å jobbe videre. Ikke nok med bare et talent i seg selv. Trening er viktig.

Tilbake til tema Kongsvinger, høres ut som du har gode minner derfra?

Kjenner også Erling Engebråten. Han var oppmann i KIL.  Så var han mange år i Fotballforbundet. Men en annen ting jeg må nevne; det var alltid gode vafler på Gjemselund, og jeg møtte mange hyggelige mennesker. God fotballtradisjon i KIL.

Hvis du hadde vært trener for KIL – hva ville du ha lagt vekt på?

Kongsvinger har alltid lagt vekt på lokale spillere. Det bygger en sterk identitet. De har vært gode på å bygge opp laget sitt tidligere, og det bør de også gjøre nå.

Vi ser deg ofte med en god latter og smilende fjes. Er du alltid i godt humør?

Jeg kan bli sinna, men det går over etter ti sekunder. Da ler jeg av meg selv. Jeg kan også bli irritert når jeg ser urettferdighet på banen under kamper på TV. Dommere har en vanskelig jobb, og det er menneskelig å feile.

Trener du for å holde deg i form?

Er litt lat. Leser heller ei bok. Ken Follett er favoritten. Bygger meg hytte nå som jeg skal bruke tiden på som pensjonist.

Norge er ute av VM, hva tror du gikk galt underveis?

Hehe, tror jeg tier om det.

Er det noen forskjell på norske fotballspillere og «de danske drenge»?

Litt annen tilnærming på utdannelsen i tidlig alder. Stor utvikling av kreativitet på danskene.