Meny Lukk

Alexander Rybak

I mai arrangeres den europeiske finalen i European Song Contest i Lisboa (Portugal). For 10 år siden ble den første av to del-finaler i MGP arrangert her på Kongsvinger. Maria Haukaas Mittet vant hos oss og i Beograd. Året etter kom Skien inn som en av byene for delfinale sammen med Kongsvinger. En virvelvind kom inn på scenen, med fele i handa, dansere og korister. Showet bergtok oss alle! Resten er historie. Alexander vant i Skien, vant i Spektrum og vant Eurovision Song Contest i Moskva. Nå er han aktuell igjen. Med et forrykende show skal han igjen representere Norge. Han har en stor tilhengerskare, en utstråling av de sjeldne og får med seg publikum på en naturlig måte inn i sin fremførelse. Alexander Rybak har gjort det igjen. Jeg fikk en prat med ham.

Forskjellen på fele og fiolin ligger i bruksområdet. Du har lært å spille fiolin – spiller du nå fele eller fiolin?

He he! VELDIG godt spørsmål. Altså – fiolin er nok det rette faguttrykket, da det egentlig er folkeinstrumentet” hardingfele” som er den opprinnelige” fela”. Det var så populært med hardingfele en stund at selv vanlige fiolinister begynte å bli kalt” felespillere”.  Vet ikke om det var godt forklart, jeg.

Under en Nobel Fredspris-konsert i Spektrum mistet du fela på golvet. Hva skjedde?

Jeg ble for gira. Det morsomme var det som skjedde etterpå. Jeg tenkte at nå skal jeg vise alle at man må avslutte sangen med hodet hevet, selv med knust og ustemt fiolin. Men så kom jo selvfølgelig produsenten og beroliget meg med at de ikke skulle ta med det bildet hvor jeg mistet fela i bakken. Det ble jo en nedtur da folk plutselig bare hørte ei ustemt fele ut av ingenting. Men det var velment fra produsentens side, det er jeg sikker på.

Husker du noen andre spesielle episoder fra din karriere?

Tja, hva med den gangen jeg skulle opptre med Frikar nederst i en slalåmbakke? Da sangen startet, hadde vi enda ca. 150 meter å springe/danse oss frem til mikrofonen som var litt feil plassert.

Hvordan får du inspirasjon til å komponere?

Vi er heldige som har en så fin natur som omgir oss, uansett hvor vi bor i landet (men særlig Kongsvinger, seff!). Det hjelper også å se gode filmer og forestillinger og lese gode bøker.

Hva er din beste egenskap?

At jeg er en kameleon. Prøver alltid å gjøre folk rundt meg fornøyde. Da kan jeg ta på meg mange ulike hatter. Det hjelper også på allsidigheten i musikken! Jeg elsker å spille alt fra rock til klassisk – så lenge jeg har fela med meg!

Har du noe kjennskap til Kongsvinger?

Fin festningsby. Pappa og jeg spilte på gata i Kongsvinger da jeg var 8 år.  Vi gikk forbi en kulturskoleplakat med konsert-annonser, hvorpå pappa sa:” Hvem vet, kanskje det kommer en annonse for din konsert her engang”. Møtte en Glenn fra Kongsvinger da vi begge var med i Idol i 2004.

Eurovision Song Contest arrangeres nå i mai. Spesielle forberedelser?

Eurovision er et sted hvor man skal glede og overraske! Jeg synger en oppmuntrende sang som skal vise det norske samholdet og den inkluderende måten vi er med hverandre på. Det forbereder jeg meg på å symbolisere!