Meny Lukk

Hege Riise

Hege Riise er en norsk, tidligere fotballspiller som siden august 2022 er trener for det norske landslaget i fotball for kvinner. Riise er den norske landslagsspilleren, uansett kjønn, med flest A-landskamper. Hun har til sammen spilt 188 landskamper og scoret 58 mål. Hun ble kåret til VM’s beste spiller i 1995. Nå forbereder hun både seg selv og landslaget til det kommende VM. Jeg fikk en prat med henne. 

Hvor gammel var du da du begynte å interessere deg for fotball?

Det var vel i sjuårsalderen. Begynte å trene med gutta.

Hva husker du som den mest spesielle episode i din karriere?

Det er definitivt VM 1995 i Sverige. Vi startet VM veldig godt og fortsatte fremgangen. VM-finale mot Tyskland var det ultimate høydepunkt.  Og siden det var i Sverige, var mange nordmenn til stede.

Hva har din karriere betydd for deg?

Betydd mye selvsagt. Reist verden rundt, og hobbyen har vært jobb. Vært proff i Japan og USA. Gitt meg mye erfaring på og utenfor banen. Og selvsagt har det vært fint med trenerkarriere etter spillerkarrieren.

Hva er din beste egenskap?

At jeg er positiv og løsningsorientert – stort sett.

Måtte du tenke lenge da du ble spurt om å trene det norske kvinnelandslaget i fotball?

Nei, ikke lenge. En runde i familien hadde vi. Men jeg ga et raskt svar etter første samtale. Selvsagt satte jeg stor pris på å bli spurt!

Nevn forskjellen på å trene et klubblag og et landslag?

Tiden man har til rådighet, er nok den største forskjellen. Teamet man har med seg på landslag, er jo også noe større. Mer tid med spillerne på klubblag gjør det enklere å jobbe individuelt med spillerne over tid. Med langslaget er det 10 dager x 6 perioder som setter krav til oss om å prioritere det viktigste.

Hvis man har ambisjoner om å bli en god fotballspiller – nevn to ting som er viktig for å lykkes.

Treningsvillighet og selvsagt like å lære. Ting kommer ikke av seg selv. Ønsker og ambisjoner er viktig – og å sette seg mål.

Ulike treningsformer for damelag kontra herrelag?

Forsket lite på kvinnekropp og trening, men dette kommer mer og mer fram nå. Man har alltid kopiert gutta, men nå er det et større søkelys på kvinnekroppen og hvordan treningsopplegget bør være – sånn som sykluser etc.  

Har du hatt noen fotballopplevelser i Kongsvinger?

Spilte landskamp på Gjemselund da terrorangrepet var i NY (Twin Towers). Jeg spilte i USA på den tiden, og vi fikk med oss at det var noe forferdelig som skjedde, men visste ikke helt hva dette var. Da vi kom på bussen igjen, fikk vi med oss de grusomme nyhetene med bilder og det hele. Vi tapte mot Sverige i landskampen, men terrorangrepet overskygget alt annet da. 

Gode fotballspillere fra Kongsvinger?

Både Åge Steen og Even Pellerud var trenerne mine, så de må jeg jo nevne.  Cathrine Dekkerhus og søsteren Cecilie var med på landslaget i sin tid. Kunne nevne flere, så jeg har da noen glimt når det gjelder fotball og Kongsvinger.