Meny Lukk

Jannike Kruse

I den spesielle tiden vi er inne i, er det begrenset hva man kan oppleve innen kultur. Noen klarer allikevel å finne løsninger for å gjennomføre arrangementer – i litt mindre målestokk. Mange husker sikkert oppsettingen Postkort fra Kongsvinger i 2018 hvor nesten 1500 opplevde en innholdsrik musikal i Rådhus-Teatret. Christel Blunck hadde en av hovedrollene. Ikke lenge etterpå intervjuet jeg Johan Osuldsen. Han hadde fått med seg oppsettingen. Ett av spørsmålene jeg stilte ham var: Sitat: Kunne du tenke deg å sette opp en forestilling eller teaterstykke på Kongsvinger? Absolutt. Og noe kommer, men jeg kan ikke si mer enda, for det er Kulturkollektivet som bestemmer når nyheten skal slippes.  Nå er dette blitt en realitet. Forestillingen Til Dig er en kammermusikal, skrevet, regissert og komponert av Johan Osuldsen – basert på dikt av Arnulf Øverland. Vi følger den unge naive poeten Johannes gjennom hans fortapelse i umulig kjærlighet. Forestillingen settes opp på Kongsvinger Bibliotek med premiere mandag 12. oktober. I en av rollene finner vi en av Norges mest kjente skuespillere og musikalartister, Jannike Kruse. Jeg fikk en prat med henne.

Det ligger vel litt i genene dine dette med å underholde et publikum. Fortell…

Ingen tvil om det. Mor, far, onkel, søsken og besteforeldre har vært i underholdningsbransjen.

Hadde du noen drømmer om å stå på en scene da du var liten?

Jeg så Nøtteknekkeren på Operaen med min mor. Var fem år. Ville ikke hjem. Da begynte jeg å drømme om scenen. 

Fikk du mer interesse etter hvert?

Mamma var med i kor. Jeg fikk være med, og gråt fordi jeg ville gjøre det samme. Mamma og pappa var dessuten lærere på Musikkhøyskolen. Jeg fikk være med en del og satt under pulten. Med andre ord; jeg har fått smake på musikk fra jeg ble født.

Hvilke muligheter åpnet seg?

Jeg begynte i NRK’s pikekor. Utrolig spennende. Spilte piano og opptrådde en del også. Jeg så Cats i 1984. Da ble jeg solgt! Nå var det ingen vei tilbake. Jeg måtte bli noe innen scenekunst.

Du fant altså veien sjøl?

Spilte Sonja i Reisen til Julestjernen da jeg var 18. Begynte på Musikkhøyskolen da jeg var 19 år.

Hva skjedde så – du har også utdannet deg innen teater?

Ja, jeg fant ut at Musikkhøyskolen ikke var det riktige for meg, og jeg søkte og kom inn på Teater- og Operaskolen i Gøteborg. Der var jeg i tre år. 

Og da kom du i ditt rette element?

Ja, jeg begynte på Riksteatret og Annie Get Your Gun. Siden har det gått slag i slag.

Noen spesielle opplevelser du har hatt etter at du begynte som profesjonell?

Har en CV som er fire A4-sider. Alt har vært spesielle opplevelser.

Nå har du en av de fire rollene i Til Dig på Kongsvinger. Gleder du deg?

Veldig spent. Utrolig gøy når ting er nyskrevet. Man kan påvirke hele tiden, og det er kjempefint. Det blir gøy med fire skuespillere på scenen – og en pianist. Har jobbet med Osuldsen fra Kongsvinger i mange år, og vi har med en lokal skuespiller som heter Glenn. Dette blir kjempegøy!