Meny Lukk

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor

Byen Vår har i snart 3 år hatt folkehelse i fokus i.f.m. prosjektet OppTur. Flere har endret livsstil. Hvor viktig er dette med endringer? Jorunn Sundgot-Borgen er professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøyskole. Hun har spesialisert seg blant annet innen fysisk aktivitet/trening, ernæring og kosthold, og hun har et stort fokus på folks helse. I en hektisk hverdag er det mange som tyr til hurtigmat, sitter for mye stille og ikke har «guts» til å gjøre noe for å endre sine levevaner. Hvor viktig er egentlig dette med ernæring og å bevege seg mer?

Når begynte du å interessere deg for ernæring generelt?

Fra da jeg begynte som student ved Norges Idrettshøgskole. Jeg opplevde et spekter av kostholdsvaner og registrerte store variasjoner avhengig av hvilket idrettsmiljø de ulike studentene representerte.    

Hva betyr riktig ernæring for vår helse?

Det er sjelden jeg snakker om ernæring og fysisk aktivitet hver for seg. Aktivitet og ernæring er som hånd i hanske. Smarte valg når det gjelder ernæring og fysisk aktivitet, er helt klart sentrale grep i et folkehelseperspektiv og selvfølgelig også på individnivå. De fleste har en oppfatning av at det skal så store justeringer til, men for de fleste er det små grep som gjør en stor forskjell for egen helse. 

Du er opptatt av idrett. Har du vært aktiv selv?

Ja jeg var på landslaget i turn i mine unge år.

Vi blir anbefalt minimum 30 minutters rask gange per dag. Hvor viktig er dette?

Det er så viktig at det er den beste og rimeligste investeringen du kan gjøre for egen helse. Det bidrar til å forebygge de ulike livsstilssykdommene.

Hvordan skal man få mennesker til å “våkne opp” og legge om livsstilen?

Enhver må selv bestemme seg for om han/hun ønsker å gjøre en endring. Har du ikke vært vant til å bevege deg på mange år, er det å begynne med 15 min x 3 i uka helt topp. En avtale med en venn/venninne er en god idè og som gjør det mer forpliktende. Finn en aktivitetsform som passer DEG. 

Hva er grunnen til, tror du, at så mange bruker sofaen og godteri som belønning til seg selv?

Flere grunner. Mange er vokst opp med at godteri er en form for belønning eller trøst, og mange barn er oppvokst med å se foreldrene ligge på sofaen. Da blir det ikke naturlig for disse å springe ut døra og være aktive.

Hvorfor er 5 om dagen viktig?

Det bidrar til et godt immunforsvar og forebygger sykdom.

Hva kan butikk-kjedene gjøre for å fremheve sunnere mat?

Vær prisbevisste – senke prisen på frukt og grønt, ikke annonsere med «3 sjokolader for prisen av to», plassere smartere matvarer nærmere kassa.

Sunn mat er dyrt – burde politikerne gjøre noen avgiftsendringer?

Ja selvfølgelig. Vi har mye å hente her gjennom avgiftspolitikken ved å redusere/fjerne moms på enkelte mat-varer og regulere det mot høyere avgifter på andre, usunne matvarer.

Hva bør nyttårsforsettet være for de som leser dette?

OJ, det er opp til den enkelte. En ønsketenkning er at de som i dag ikke er i regelmessig aktivitet, kan si: Jeg vil i det nye året la meg få anledning til å kjenne på gleden ved å være i aktivitet.