Meny Lukk

Ketil Solvik Olsen

Det har vært og er stort fokus på vei og jernbane i Kongsvingerregionen – som ellers i landet. Overalt er det: Alle sier det og mange mener det. Alt blir som å kaste meninger og informasjoner i en stor gryte for deretter å se når det hele når kokepunktet. Midt oppi «gryta», eller skal vi si med stø hånd, «rører» han i gryta – vår spreke samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Han forsøker alt han kan for å komme med løsninger til beste for oss alle. Handling må til. Vi bør vel snart kunne se et resultat vedr. siste parsellen på E16 også? Dette ville jeg vite mer om – pluss litt til. Jeg fikk en prat med ham.

Du har en lang fartstid innen politikken. Har du alltid vært interessert i hvordan vi tar oss fra a til å?

Alltid vært interessert i ting som beveger seg og har stor interesse for bil. Vokste opp på en bensinstasjon. Bodd i bilbyen Detroit i USA en periode og har jobbet hos en bilimportør.

Hvor viktig er da kompetansen i den rollen du har i dag?

Viktig å ha stor forståelse for transport og å kunne se behovet for å finne løsninger på problemstillinger når de dukker opp.

Hva er ditt grunnprinsipp for å få til det du brenner for?

Grunnprinsippet er å ha kunnskap og utholdenhet i tillegg til å klare og sette seg inn i de lokale situasjonene i hele landet.

Hele Norge «skriker» etter bedre veier og jernbane. Klarer du å ha oversikten fullt ut om hvor det trengs mest?

Jeg treffer lokale aktører hele tiden. Jeg reiser til distriktene og gjør dette med tog eller bil. Da får jeg også en bedre innsikt og kan vurdere hvilke tiltak som bør settes i gang og hvor man finner løsningene. Når jeg er i nord, sier de at jeg gir mest penger til sør og motsatt. Det er ikke riktig.

I generasjoner har vi sagt at Kongsvinger er byen Gud glemte. Du er kristen. Tar du Gud med på dine avgjørelser?

Jeg trodde ikke at Kongsvinger var en parentes i skaperverket! (Ketil ler godt). Ja, tro betyr mye. Jeg ber om god dømmekraft. Men selvsagt vil jeg ikke blande religion og politikk.

Er det godt med tryggheten du har med Gud?

Den kristne troen er noe som er større enn oss selv. Det er en viktig del og en god balanse i livet.

Du er god til å kommunisere. Hvordan klarer du å være så rolig og balansert?

Ikke alltid like rolig inni meg. Jeg er et tålmodig menneske og er rasjonell. Man når bedre fram hvis man har den egenskapen. Langsiktig perspektiv er viktig. Motargumenter er der alltid. De lærer jeg av og kan brukes til noe nyttig en annen gang. Det er fint med ulikt syn.

Det er en trend nå; ny livsstil, trening og sunt kosthold. Sykler du noen gang til jobben?

Ja, jeg sykler til jobben nesten hver dag. 11 km hver vei og 430 høydemeter. (4400 km så langt i år). Det går nedover til jobben, men oppover når jeg skal hjem.

Hvor langt er dere nå i planleggingen av siste parsellen på E16 mot Kongsvinger?

Dette er et viktig prosjekt. Brukt mye tid på dette og må utbedres. Kostnadene har økt underveis. Det siste er nå at Vegvesenet og Nye Veger kommer med alternative løsninger. Det er spennende å følge den lokale debatten om de ulike løsningene

Kommer du snart til Kongsvinger og forteller at nå finner vi spaden og gjør ferdig E16?

Jeg kommer oppover og setter meg rundt bordet med ALLE nå i nærmeste framtid. Industriområdene hos dere er viktige. Å få ned kjøretiden fra der industrien holder til og fram til f.eks. E6, er en av hovedargumentene. Alle ser tydelig, inkludert meg, at det er ganske så «kronglete» mellom Nybakk og Slobrua med alle rundkjøringene og 60-soner. Jeg kommer ikke opp med spaden, men jeg kommer snart oppover for å finne en løsning.