Meny Lukk

Jørn Hoel

Jørn Hoel har besøkt vårt distrikt mange ganger. Vi på Kongsvinger har fått oppleve ham i konserten Julenatt. Han er kjent som en fremragende musiker, komponist og sanger og for sitt samarbeid med Steinar Albrigtsen. Vi kjenner hans hese røst – noe som visstnok skyldes at han er født med en liten feil på stemmebåndet. Han gjorde et sterkt inntrykk i TV-programmet Hver gang vi møtes. Nå gleder vi oss til nok en Julenatt i kirken 3. desember. Jeg fikk en prat med ham.

Hva husker du som den mest spesielle episode fra din karriere?

Jeg skulle ha min første konsert på Finnskogen.
Trodde jeg kjørte feil. Kjørte og kjørte. Så kom jeg til en bensinstasjon og gikk inn og sa
at jeg leter etter stedet jeg skal holde konsert. «Velkommen», sa damen, og jeg var på riktig sted. Jeg var backstage og undret meg over hvordan publikum var og hvor mange. Så kom «far sjøl i huset» og sa at nå var alt klart. Og for et flott publikum! De var klare og mer kultiverte enn publikum f.eks. i Oslo. Fineste opplevelse!

Hva har din karriere betydd for deg?

Betydd alt. Som veldig ung hadde Steinar og jeg skolekonserter. Det ble utdannelsen vår. Fikk platekontrakt etter et TV-program. Da var det gjort. Agnet kom på kroken, og fisken beit. 

Hva er din beste egenskap?

Flink til å si unnskyld der jeg føler at det er riktig. Alle kan gjøre en feil.

Har du hatt noen kulturopplevelser i Kongsvinger utenom Julenatt?

Svaret er ja. Jeg meldte meg på MGP Junior. Demo’n ble spilt inn hos Erik Marthinsen. Jeg sendte inn min egen låt og kom til finalen i Oslo Spektrum.

Du har sikkert noen andre store opplevelser?

Spilte tidlig på 90-tallet en blueskonsert på Castrum. Spilte noen fraser på saxofon. Egentlig kan jeg ikke spille sax, men folk trodde jeg kunne. Jeg sa at dette er en altsax, men jeg er bedre på tenorsax. De trodde på meg.  Var også på Vinger hotell under en vinsmaking en gang. Snakket om vin og underholdt.

Har du noen tilknytning til byen?

Har ingen slektninger som jeg vet om, men jeg har fått tilknytning til et flott publikum der oppe.

Hvilket yrke hadde du valgt hvis du ikke hadde satset på artistkarriere?

Jeg tenkte psykolog en gang. Jobbet på et psykiatrisk sykehus i noen år for kompetanse, men musikken ble min bane.

Du er med på julekonserter år etter år. Hva gjør dette med deg?

Tidligere stusset jeg over at så mange artister dro på julekonserter. Så kom jeg med selv og fant ut at det er helt magisk å kunne være med i kirkene. Skaper en trygghet – noe som er viktig for oss mennesker. I disse tider er det ekstra viktig. Mange har tunge tider før og under jul. Da kan kirken og julekonsert være en trygghet.

Du liker å lage mat?

Liker matlaging. Har nettopp bestilt hovedingredienser til de fire store hovedmåltidene i jula. Har gitt ut kokebok. Denne selger jeg også på turneen. Jeg er opptatt av tradisjonsmat til jul, men annen mer sunn mat er fint å kombinere. Fersk fisk er vanskelig å få tak i til jul, men frossen ørret, rakfisk og lutefisk er kjempegodt. Litt mindre fett er å anbefale. Og gode, kall det hyggelige, viner anbefales. Riesling passer best til all julemat, synes jeg. En lettere vin istedenfor rødvin.

Har du noen spesielle favoritter innen din «kjøkkenkunst»?

Julemat er mitt bord, purreløk-sild lager jeg, og jeg prøver på ulike retter hele tiden. Retter fra fugl er min spesialitet.

Hva er dine videre planer nå i 2023?

Kanskje få skrevet nye låter og spille inn. Jobber med et prosjekt innen minihus og
en sportsapp for idrettslag. I tillegg til å spille lager jeg mat.  Kanskje en matreise i 2023? Vi får se.