Meny Lukk

Jan Ivar Nykvist

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, sies det. Nå har vi lagt en pandemi bak oss. I tillegg har vi hatt litt dårlige somre og kalde vintre. Da er det jo bare så herlig at vi kan treffe venner og familie igjen og riktig kose oss! Nå er det grill-sesongen vi kanskje har ventet mest på. Fortsatt er vi litt sånn at vi har det veldig fint hjemme – eller vi har det fint hos våre aller nærmeste; som nevnt – familie eller venneflokken. Mat er noe vi alle må ha på bordet når vi skal ha det hyggelig. En som virkelig kan dette med god mat og samtidig kan gi oss tips på sunne retter, er kokk Jan Ivar Nykvist. Vi har sett ham på TV.  Han har gitt ut fire bøker om mat også, og disse anbefales på det sterkeste. Den siste boken heter «Sulten» og har akkurat kommet ut. Jeg fikk en prat med ham.

Når fant du ut at du likte å lage mat?

Jeg har alltid visst at jeg ville bli kokk og har bilder av at jeg som toåring sitter og roter i kjøkkenskuffen til mamma. Jeg ville heller ha pultost enn smågodt når jeg var liten, og det har nok vært med på å utvikle smaksløkene mine.

Du har vokst opp i et hjem med mye god mat på bordet. Inspirerte dette deg?

Ja, både middagene hjemme, tiden på kokkelinja og årene som lærling på Skaslien Gjestgiveri har inspirert meg og gjort meg til den jeg er i dag.

Gikk du kokkelinja på Sentrum videregående skole?

Ja, gikk to år der og hadde blant andre Henrik Grendel som lærer. Det var en fin tid der jeg fikk utvikle meg og lære.

Hvor gikk veien videre etter videregående?

Etter Sentrum gikk turen til Skaslien Gjestgiveri der jeg fikk verdens beste lærlingtid. Deretter gikk turen til Oslo, der jeg har jobbet i alt fra restauranter og Mathallen i Oslo før jeg startet fotostudioet Oktopus som jeg i dag driver sammen med fotograf Mats Dreyer.

Du liker å skrive om mat. Lager du retter mens du skriver?

Jeg har de siste årene skrevet om og laget mat som det tas bilder av, enten det er til blogg, aviser eller kokebøker. Vår siste kokebok “Sulten” er ute i disse dager, og er et steg for steg-kokebok der jeg vil lære bort alt jeg har lært så langt i livet. En kokebok som tar for seg klassiske retter som lapskaus og kjøttkaker, men også pavlova og karamellpudding. “Sulten” inneholder 230 oppskrifter og 900 bilder.

Hva er det beste tipset i en grill forberedelse?

Det beste tipset, hvis du ikke har gjort det, er å finne frem grillen. Planlegg godt, skriv handlelister – og gjør det enkelt. Det er bedre med tre gode elementer på middagsbordet enn 200 ting som smaker midt på treet.

Hvor hardt skal man steke et godt kjøttstykke?

Uansett hva du skal grille, så fyrer jeg opp halve grillen. Grill kjøttet på direkte varme, det vil si rett over varmen. Så flytter du kjøttet over til den delen som ikke har direkte varme under seg, altså den indirekte varmen, og så lar du det ligge til du har perfekt kjernetemperatur. Og husk: La kjøttet hvile før du skjærer i det.

Sunnhetstips på grillen?

Grill mer frukt og grønnsaker! Det kan være alt fra asparges, poteter, blomkål, squash og hjertesalat til ananas og eple. De hardeste grønnsakene kan du gjerne koke litt i lettsaltet vann på forhånd, så sparer du tid på grillen og har full kontroll.

Kan du gi oss en liten oppskrift på en god saus til grillmaten?

Creme fraiche blandet med finhakkede urter, sitronsaft, litt sennep, salt og pepper er alltid en vinner. Bytt ut urtene etter hva du skal servere den til. Bruk timian, oregano og estragon til kjøtt – og dill, persille og gressløk til fisk.