Meny Lukk

Märtha Louise

Det er vel ingen som ikke har fått med seg Engleskolen til Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng. Skolen går i dag under begrepet Soulspring. Det er mange år tilbake at både Märtha Louise og Elisabeth på hver sin kant funderte over hva som egentlig befinner seg rundt oss, i oss eller kall det «der ute». De møttes på et seminar, men til å begynne med så likte de egentlig ikke hverandre.
Etter hvert fant de en felles tone, og den gode kjemien var ikke langt unna. De holdt kontakten og grunnla sammen et akademi, Astarte Education, som skulle ha selvutviklingsprogram i en åndelig dimensjon på sin agenda. Skolen har hatt og har mange kursdeltakere. Som lærere og foredragsholdere kommer de nær hver kursdeltaker – kan det blant annet ha bidratt til enda mer erfaring og selvutvikling for dem begge? Jeg fikk en prat med Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng.

Kan dere nevne en spesiell episode fra før dere møttes hvor dere opplevde – hva er det som skjer med mine tanker?

På det svarer Märtha Louise at hun alltid har vært veldig sensitiv og lest mye «mellom linjene» av samtaler og oppførsel. Jeg har tatt inn mye fra andre mennesker, og det har vært både forvirrende og slitsomt. Elisabeth legger til at da jeg var yngre, syntes jeg det var utfordrende at slik jeg opplevde virkeligheten ikke alltid stemte med de menneskene jeg hadde rundt meg. Utrolig godt da jeg lærte meg å lytte til min egen stemme.

Martha Louise, hvis du noen gang ser i bakspeilet, hva finner du der?

Jeg ser ikke så ofte i bakspeilet. Prøver å gi slipp på det som påvirker meg av ulik art fra fortiden og fokuserer på å leve her og nå og være tilstede i det.

Elisabeth, hva har det betydd for deg å kunne få drive med noe du alltid har vært opptatt av?

Hver eneste dag er jeg takknemlig for at jeg har tort å følge min egen stemme og mitt eget hjerte. Det er fantastisk å kunne skape sitt eget liv og sin egen arbeidsplass med det jeg elsker å holde på med.

Märtha Louise, hva er din beste egenskap?

At jeg ser humoren i det meste.

Hva synes du, Märtha Louise, om hvordan media har behandlet dere når det gjelder hva dere står for?

Det er naturlig å være skeptisk til hva man ikke forstår. Jeg har vokst opp med kritikk av ulik art, så det går ikke så veldig inn på meg. Men opplevelser at det i de senere årene har blitt mer balansert. Det er mange som også forstår hva vi holder på med og som er interessert i meditasjon og indre utvikling. Det er en grunn for at vi har Nord-Europas største alternativmesse på Lillestrøm. Så det er jo mange som er interesserte.

Det er mange som sier og tenker «det er mer mellom himmel og jord» enn vi aner. Kan dere gi en kort forklaring på hva dette er? Har dere fått enda flere svar etter at dere fikk dele erfaringer med andre (kursdeltakere)?

Elisabeth svarer at slik jeg opplever det, består vi både av kropp og sjel. Og jeg blir hel når jeg lever i en fysisk virkelighet her på jorden og har kontakt med en åndelig/spirituell dimensjon i tillegg. For meg blir det da en helhet, og det opplever jeg at de som søker seg til oss også søker.

Mennesker bruker mye energi på å gruble og stresse. Har du, Elisabeth, noen råd å gi for at man skal finne mer ro?

Vi mennesker har en tendens til å minnes fortiden og drømme om fremtiden og glemmer således å være i nuet. For meg er meditasjon viktig for å skru av tankene og komme tilbake til stillheten i meg for å lytte. Å bruke energi på å gruble er stort sett ganske bortkastet.

Hva vet dere om Kongsvinger?

Elisabeth forteller at Kongsvinger er et sted hun ikke har vært så mye, men har kjørt igjennom mange ganger – videre til Finnskogen. Der bor en tidligere nær venninne av meg, og jeg har mange gode minner derfra og liker godt naturen og stillheten samt alle vann i området. Kjenner også på all den energien som ligger i historien i traktene. Märtha Louise husker godt da hun var på Kongsvinger under Vinterfestivalen i 1999. Jeg husker fremdeles hvordan det kilte i magen ned den (for meg) altfor bratte bakken. Veldig gøy, da. Så var jeg på Skinnarbøl, et vakkert sted, og på Hov rideklubb. I tillegg har jeg tatt noen bilder til bladet «Henne» på festningen med Mona Nordøy.  Veldig flott sted! Så var vi jo på Torsdagslunsj på Kongsvinger i desember.