Meny Lukk

Oberst Krebs

Under krigshandlingene høsten 1814 ledet oberst Krebs styrkene som slo svenskene i Kongsvingerområdet. Hans seiere var de eneste i et ellers mistrøstig felttog og skaffet de norske utsendingene et verdifullt utgangspunkt for forhandlingene som førte til at svenskene godtok Grunnloven. Vi husker Festningsspillet på Kongsvinger Festning. Oberst Krebs besøkte festningen under disse forestillingene. Nå kommer han tilbake. Hva er det som gjør at han hele tiden vender tilbake til Kongsvinger? Ryktet sier at han fortsatt er veldig engasjert i rettferdighet. Denne gangen skal det visstnok være et sverd med i bildet også. Jeg fikk en prat med ham.

Du liker deg på Kongsvinger?

Ja, absolutt – en salutt! Gamle trakter er alltid fint å besøke. En av mine mest minneverdige opplevelser var å være kommandant.

Når var du her sist? 

Festningsspillet 2018, dog i en litt annen dragt enn nu.

Er det noen spesielle episoder du husker best?

Da vi banket svenskene gule og blå. Og de royale besøkene, minnes jeg. Kongsvinger Festning er den festningen efter Akershus med flest besøk av monarker i Norge.

Fortell litt om deg selv

Jeg må ydmyket sige at jeg har blivet en ord-smed med teft for rim og rytme. Det er visst noget som kalles for «ræpp».

Hva får deg til å vende tilbake hit gang etter gang?

Jeg stortrives som sjef på festningen, og det er intet annet sted jeg heller vil være. Jeg må holde kaptein Sadolin og de andre soldatene stramme i rekkene. Og jeg vil ikke bytte dem ut med nogen andre.

Liker du Kongsvingerfolk?

Ja, de er meget lojale og handlekraftige, og man kan alltids stole på dem. De holder orden i gatene. Nogen tendenser til fest og drikke, men det hever måske moralen i folket.

Er du egentlig en kjent person her i distriktet?

Noget annet vilde forundre meg. To gater er oppkalt etter mig – en i denne by og en på Skotterud.

Og nå skal du til Kongsvinger igjen?

Jeg kan stolt meddele at jeg kommer tilbake til festningen i sommer – 1. til 10. juli

Og hva skal skje da?

Da skal jeg igen banke svenskene gule og blå og passe på at den onde heksen, Siv, ikke driver med nogen svart magi og heksekunst.

Gleder du deg?

Seffer’n. Jeg kommer nok tilbage som en ganske moderne Oberst Krebs.

Hva vil du si til slutt?

Kjøp billetter, for det blir en magisk og unik aften som ingen vil angre på å ha opplevd.