Meny Lukk

Sondre Lerche

Sondre Lerche er en av våre mest kjente artister. Han har mottatt flere Spellemannpriser og gitt ut mange album. Han oppholdt seg også i USA en periode for å skrive låter til ett av sine album, men ble så inspirert at han fortsatte med nye album rett etterpå. I 2006 ble Sondre Lerche kontaktet av regissør og manusforfatter Peter Hedges for å lage musikken til sin neste film – Dan in Real Life. Filmmusikkalbumet var en blanding av tidligere utgitte Lerche-låter, spesialkomponerte sanger og instrumentalmusikk. Lerche har også opptrådt på The Late Show With David Letterman. Låten «Why Would I Let You Go» ble av 70 norske musikkjournalister kåret til årets beste låt i 2020. Nå er han i full gang med prøvene til musikalen Moulin Rouge! The Musical. Han har nemlig en av hovedrollene i oppsettingen. Dette måtte vi høre mer om. Jeg fikk en prat med ham.

Hvor gammel var du da du begynte å synge?

Ikke før jeg var 12-13 år gammel. Da hadde jeg prøvd å skrive låter i mange år, men jeg sang mest forsiktig til meg selv. Det var min mor som ba meg synge ut så andre kunne høre melodiene jeg hørte inni meg.

Og spille gitar?

Gitaren begynte jeg med da jeg var åtte år. Jeg trengte et redskap til å skrive sanger med. Fingrene mine strakk ikke helt til. Klassisk og noter var jeg ikke interessert i, så det tok tid før jeg ble venn med gitaren.

Når var din første opptreden eller scenedebut?

Mitt første betalte oppdrag var på Festplassen i Bergen 17. mai 1996. Jeg fikk 500 kroner for å spille i 20 minutter midt på dagen. Det var stort, og jeg planla konserten flere måneder i forveien. Jeg fikk med en klassekamerat på cello. Det var veldig varmt der oppe. Jeg elsket å opptre.

Hva har din karriere betydd for deg?

Muligheten til å vie livet til å komponere og dele musikk er ikke noe en kan ta for gitt. For meg har det vært senteret i mitt liv siden jeg var åtte år, så det er klart det betyr mye at jeg også har fått en karriere ut av det. Det viktigste for meg er å ta vare på frihetsfølelsen som musikken gir meg. Jeg har vært ganske kompromissløs, og det er helt sentralt for det jeg driver med. Ekstra stas at jeg i tillegg har levd av dette siden jeg var 18.

Hva er din beste egenskap?

Oi, det er nok bedre å la andre si noe om. Men jeg verdsetter veldig evnen til å improvisere; både i livet, hverdagen og musikken.

Har du hatt noen kulturopplevelse i Kongsvinger?

Altfor få. Det må jeg forandre på snarest!

Har du noen gang kjent på drømmen om å bli skuespiller?

Jeg har kjent en økende nysgjerrighet på hva annet jeg kan gjøre på en scene eller i film, løsrevet fra min egen musikk. Da jeg fikk til-budet om å spille Christian i Moulin Rouge! The Musical, var det vanskelig å stå imot.

Nå har du muligheten som musikal- artist – hva føler du?

Jeg er overveldet av alt jeg må lœre meg, ta innover meg selv og mestre før premieren 30. august. Utfordrende og bratt læringskurve. Det er en fantastisk mulighet til å få jobbe med de beste på dette feltet, og jeg prøver å ta til meg alt jeg kan i prosessen.

Din motspiller, Heidi Ruud Ellingsen, er godt kjent innen musikaler fra før. Får du noe drahjelp her?

Definitivt! Hun er fantastisk, erfaren, leken og dypsindig i sin tilnærming. Lærer masse og kunne ikke gjort denne rollen uten en motspiller som jeg har så tillit og respekt for.

Billettsalget er godt i gang. Har du en oppfordring til Kongsvingers befolkning?

Det er bare å komme seg til Chateau Neuf, eller det vil si – Moulin Rouge! The Musical. Vi er med på å skape magi her. Denne forestillingen er både hysterisk morsom, rørende og mørk. Jeg vil dele denne opplevelsen med hele Kongsvinger!